معرفی کتاب « آرام نامه»
مجموعه مقالات علمی و ادبی تقدیم شده به چهره ای درخشان در عرصه تعلیم و تربیت استاد احمد آرام، به اهتمام دکتر مهدی محقق، به وسیله انجمن آثار و مفاخر فرهنگی
استاد احمد آرام از شخصیت های علمی معروف هستند و در بسیاری از رشته های علوم، ادبیات، ریاضیات، فلسفه تحقیقات و تالیفات فراوان دارند.
استادی که دانش را با بینش توام به شاگردان و معلمان که مشتاقانه به گردش حلقه می زدند القاء می کرد.
استاد محمدجواد ادبی رئیس ((انجمن آثار و مفاخر فرهنگی)) کشور، در پیش گفتار کتاب آورده اند: در سال 1358 کمیته ای با نام ترجمه، انشاء و ویراستاری به منظور اشاعه نظرات نظام آموزشی ایران، در ستاد انقلاب فرهنگی تشکیل شد که حاصل آن جذب بزرگان و اندیشمندان ایرانی بود.
احمد آرام، نویسنده و مترجم نامدار، یکی از بزرگانی بود که بیشتر سالهای عمر خود را صرف ترجمه کتابهای متعددی به زبان فارسی کرد.
ایشان، تدریس را از مدارس ابتدایی آغاز، سپس به متوسطه ارتقاء یافت و در دارالفنون تدریس نمود. نخستین کار تالیفی ایشان تالیف کتاب ((فیزیک و شیمی)) با همکاری چند استاد دیگر برای مدارس بود.
-متون علمی، فلسفی، تاریخی و نجوم، دینی ( از انگلیسی، فرانسه و عربی به فارسی ) را ترجمه نمود.
در سال 1319 دست به کار سترگی زد و آن تصحیح کیمیای سعادت غزالی بود که سخت تحت تاثیر کتاب قرار گرفت. استاد احمد آرام در امور فرهنگی پای بند به رعایت اصول و مقید به پیروی از موازین عملی بود که سخت تحت تاثیر کتاب قرار گرفت.
استاد احمد آرام در امور فرهنگی پای بند به رعایت اصول و مقید به پیروی از موازین علمی بود و آشنایی او با زبانهای زنده دنیا امتیاز بارزش بود. او در عقایدش می گوید: ((من مقیاسم برای دین، قرآن است. هرچه با آن نسازد را قبول نمی کنم، وقتی آدم غیر خدا هیچ چیز را موثر نداند، از کسی نمی ترسد و تملق نمی گوید)).
استاد مهدی محقق رئیس انجمن استادان زبان و ادبیات در دنیا در دیباچه کتاب در اهمیت تعلیم می گوید: همین بس که قرآن کریم آن را به خداوند بزرگ نسبت داده که « سبحانک لا علم لنا الا ما علمنا »
-هر جامعه ای که به تعلیم اهمیت دهد و معلم را ارج نهد، مدارج ترقی و کمال را می پیماید و امتی که تعلیم را به باد فراموشی سپرده و معلم را خوار دارد با درد نادانی رو به نابودی می رود.
انجمن استادان زبان و ادبیات فارسی که یکی از هدفهایش تجلیل از مقام شامخ علم و بزرگداشت معلمان مسئول و پرهیزکار است، این مجموعه را با همکاری و کوشش اساتید ارجمند گرد آورد تا آن را به استاد احمد آرام عزیز تقدیم نماید.
استاد احمد بیرشک هم در مقاله خود یادآور شدند: با گذشت زمان این نیکبختی را یافتم که از نزدیک با این بزرگمرد آشنا شدم. ایشان دانشمندی دانش پژوه و دانش پراکن، فردی که میلیون ها ایرانی و فارسی زبان از برکت وجودش به قلمرو علم و ادب گام نهادند. قلم من به راستی قادر نیست که آنچه در مورد او می اندیشم بر کاغذ مرتسم سازد، تنها به دعا برایشان بسنده می کنم.
-استاد حسین بهشتی هم، تحت عنوان ((احمد آرام یک فرهنگ انقلابی)) می افزاید:
-امروز می خواهم با قلم ضعیف خود از دوران نسبتاً دور، شخصیت یکی از انسانهای نمونه و سرمشق را به خوانندگان معرفی کنم در حالی که می دانم با چند خاطره پراکنده و یک آشنایی محدود کجا می توانم حقیقت را آنچنان که هست، کشف و عیان کنم اما، خاطراتی بسیار زیبا و قابل تامل نقل می کنند.
آب دریا را اگر نتوان کشید *** هم به قدر تشنگی باید چشید
-استاد سید حسن مبرهن هم بحث (( استاد احمد آرام را بشناسید )) را در مقاله ای به رشته تحریر درآوردند:
احمد آرام استاد علم و ادب بودند و نزد اهل دانش و استادان دانشگاه شناخته شده هستند.
بسیار اتفاق می افتاد که معلمان و همکاران جوان و دانشجویان که احیانا از کتابهای ایشان چیزی خوانده بودند و می دانستند که بنده را با ایشان آشنایی و دوستی است می پرسیدند که آقای آرام کیست؟ و بنده به هر یک جوابی داده ام، گاهی پیش خود فکر می کردم که شناساندن آقای آرام که دانشمندی مهذب و فیاض است به گروه جوانان یک خدمت فرهنگی به شمار می آید، به همین دلیل جمعی از دوستان و شیفتگان ایشان و اساتید دانشگاه درصدد برآمدند که کتابی به نام ((آرام نامه)) تالیف و منتشر نمایند. و جوانان را به دانش و فضیلت او رهبری کنند و به احساسات و التهابی که در دل دارند را آرام نمایند. ایشان علاوه بر مراتب علمی از حیث اخلاق و حسن معاشرت، جوانی بسیار آراسته بود. در کلاس درس معلمی مقتدر و محبوب و در خارج از کلاس با شاگردان رفیق و همبازی بود، خودستایی و تکبر نداشت، با ایمان و تقوا بود و مراقب طاعات و پرهیزکار از مناهی، با قرآن و حدیث مانوس، امین و وطن پرست، از نادرستی و خلاف کاری سخت خشمناک می شد ولی خشم خود را ظاهر نمی ساخت، با نادرست یار نمی شد، خلاصه اینکه احمد آرام شدن کار سهل و آسانی نیست.
کتابشناسی استاد احمد آرام:
در این فهرست صرفا نام و مشخصات کتابهای مفرد و یا احیانا بخشی از یک کتاب که استاد ترجمه و تالیف کرده است، آمده. ( فهرست مقالات که در مجلات به چاپ رسیده نیامده).
آثاری مانند: نقشه هندسی (1303)، نقشه آسمان، دوره فیزیک و شیمی در 10 جلد (1304)، فلسفه تربیت، فت دیرزیستن (دو دو ویل گاستون)، کیمیای سعادت (تصحیح و تحشیه). مقدمه ای بر فلسفه الکتریسته و مغناطیس (مارسل بول ). تاریخ تمدن (ویل دورانت). علی و فرزندانش (طه حسین)، در سایه قرآن (سید قطب). ترجمه قسمت هایی از الاتقان فی علوم قرآن (جلال الدین سیوطی) و نام 105 اثر ذکر شده است که از جمله این آثار به چند نمونه اکتفا شد.
و سپس کتابهای اهدایی معرفی شده اند:
از جمله شرح ابیات سیوطی: سید حسن مبرهن
عیون الاثر : دکتر محمود مهدوی دامغانی
ازدواج امیرالمومنین (ع) با فاطمه زهرا علیهاالسلام : احمد مهدوی دامغانی
چهره اسلام: مهندس مهدی بازرگان
چهره ناشناخته تشیع: دکتر سید جعفر شهیدی
و ...
«به نام ایزد یکتا»
نام کتاب: تجربیات مدرسه داری
اثر زنده یاد جناب دکتر محمدعلی مجتهدی مدیر و بنیانگذار دبیرستان البرز، موثر درتربیت افرادی شایسته و نام آور ایران. کتاب کم حجم، اثرگذار و فوق العاده جذاب از خدمات ارزنده انسانی وطن پرست، معلمی عاشق با مسئولیتی شگفت انگیز که به خاطر عشق به معلمی پیشنهاد تحصیل پزشکی را نپذیرفت تا به آنچه از معلمین خود آموخته بود جامه عمل بپوشاند، او از دانش آموزان برتر و نخبه کلاس های دبیرستان خود بود. پس از اعزام به خارج از کشور دو ساله لیسانس خود را دریافت نمود. سپس در دانشگاه سوربن فرانسه موفق به کسب مدرک دکترا شد. اصرار اساتید برای ماندن و جلب همکاری در دانشگاه موثر واقع نشد و با همسر فرانسوی خود به ایران بازگشت، پس از بازگشت مشاغل مختلفی مانند مدیریت دانشگاه پلی تکنیک و دانشگاه ملی و تدریس در دانشکده فنی تهران، به ایشان سپرده شد اما مرحوم مجتهدی کار در دبیرستان البرز را ترجیح داد.
موسسه ای که از میسیونر امریکایی خریداری شده بود. ایشان معتقد بود که جوانان ایرانی باید اداره کننده مدرسه باشند و پدر و مادرها هم از سپردن بهترین سرمایه های زندگی خود (فرزندان) خیالشان آسوده باشد و جوانان برجسته و مفید برای مملکت تربیت شود. مطالعه این کتاب پرمحتوا و سراسر عشق و شوق را به همه دوستداران علم و هنر و کسانی که در اندیشه پیشرفت فرهنگی کشور هستند خصوصا دانشگاهیان، مدیران آموزش و پرورش، مدیران مدارس، معلمین، دانشجویان تربیت معلم توصیه می نماییم.
کتاب با زبان محاوره ای و ساده مملو از پیشنهادهای اخلاقی و سازنده و خلاصه ای از مصاحبه مفصل مرحوم حبیب الله لاجوردی که از شخصیت های فهیم و بزرگ اقتصادی و علاقمند به مسائل فرهنگی بودند به دست آمده است.
به امید استفاده هر چه بیشتر از اهداف و افکار این بزرگ مرد خدایارتان
سالنامه دارالفنون ( تهران، فروردین ماه 1327)
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
نام کتاب : انشاء جدید مقدماتی
سال چاپ : طهران 1304 هجری شمسی ( 1344 هجری قمری )
تألیف : آقا میرزا مهدیخان دبیرخاقان
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
نام کتاب : هزار مسئله ( حساب و هندسه و جبر و مقابله با جواب آنها )
سال چاپ : مهر ماه 1317
تألیف : ابوالقاسم اعتصامزاده
درباره کتاب : کتاب هزار مسئله در رابطه با حل مسائل ( جمع ، تفریق و ...) میباشد .
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
نام کتاب : منتخب نصاب ( کلاس پنجم ، کلاس ششم ) ابتدایی
سال چاپ : اردیبهشت 1304 هجری شمسی ( 1343 هجری قمری )
تألیف : آقا شیخ محمد علی ناطق الاسلام قمی
درباره کتاب : کتاب منتخب نصاب جهت فراگرفتن لغات عربی می باشد.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |